Reisverslag Britisch Columbia & Alberta "The Way to Quick Way"

Geen reisdatum meer bekend maar wel in september 1995.

De Route

Van

Naar

Afstand in km

Vancouver, BC

Manning Park , BC

242

Manning Park

Vernon, BC

296

Vernon, BC

Revelstoke, BC

147

Revelstoke, BC

Lake Louise , AB

227

Lake Louise , AB

Jasper, AB

233

Jasper, BA

Clearwater, BC

317

Clearwater, BC

Whistler, BC

424

Whistler, BC

Vancouver BC

134

 

Vaste afstand te rijden in 16 dgn:

1.993

Skyline Vancouver

Dr Sun Yat-Sen Garden

Gassy Jack, Gastown, Vancouver

Ferry bij Fort Langley - Helaas niet meer mogelijke

The last Spike

Dag 1 - Onze reis naar Canada gaat beginnen want vandaag vliegen we met Martinair naar Vancouver. Na aankomst halen we onze auto op, deze stond al keurig voor ons klaar.
We zullen hier een nacht blijven.

Vancouver ligt in British Columbia en is naar mijn mening een van de mooiste steden. Een inwoner van Vancouver wordt in het Engels een "Vancouverite" genoemd. De stad is vernoemd naar de Engelse kapitein George Vancouver, een nazaat uit het Nederlandse adellijke geslacht Van Coeverden . Hij verkende grote delen van British Columbia.

De haven van Vancouver is één van de belangrijkste ter wereld.

Door de lage productiekosten is het is ook de derde stad van Noord-Amerika als het gaat om de filmindustrie, na Los Angeles en New York. Hierdoor wordt Vancouver soms ook wel Noord Hollywood genoemd.

Dag 2 - Voordat we Vancouver gaan verlaten gaan we nog op verkenning want er is hier genoeg te zien zoals:

Na een deel van Vancouver ontdekt te hebben, gaan we op pad naar Manning Provincial Park.

We verlaten Vancouver richting het oosten, een rit van zo’n 242 km.
Onderweg naar Manning Park gaan we eerst met de ferry over naar Fort Langley om een bezoek te brengen aan Fort Langley National Historic Site. Dit fort is gebouwd in 1827 door The Hudson’s Bay Company, in 1923 werd het een national historic site en in 1955 een national historic park.

Na Fort Langley gaan we via het plaatsje Hope verder. Hope staat hoofdzakelijk bekend van de opnames van First Blood met Silvester Stallone als John Rambo.

De accommodatie in Manning Provincial Park is simpel maar het is er bij een heldere avond zo donker, daardoor zijn er heel veel sterren te zien bij een heldere avond. Heel indrukwekkend.

Na het inchecken gaan we nog even naar een uitkijkpunt waar je een prachtig uitzicht hebt over o.a. Amerika en veel besneeuwde bergtoppen.

Verder kunnen je hier heel veel wandelingen maken. Een ritje naar Lightning Lake in de schemeruren kan je heel makkelijk een beer opleveren.

Het restaurant is niet echt een groot succes maar ja er is niets anders en kom vooral niet te laat (uiterlijk 7 pm) want daarna kun je absoluut geen eten meer krijgen of er is geen keuze meer.

TIP: als je meerdere nationale parken of historic sites gaat bezoeken is het de moeite waard om de Discovery Pass te kopen, deze pas geeft toegang tot 100 aangesloten parken en historic sites. De pas kost Can$ 136,40 en is geldig voor 1 auto en tot 7 inzittende en de geldigheidsduur is een jaar.

Het beste kun je even een rekensommetje maken wat de kosten van de te bezoeken parken zijn.  Bv. Fort Langley National Historic Site kost Can$ 7.80 p.p., Banff National Park kost Can$ 9.80 p.p.p.d.en zo door tellende schiet het al aardig op. En je ondersteunt de parken financieel met betrekking tot onderhoud.

Dag 3 - Vandaag door naar Vernon, waar we gewoon lekker gaan genieten van het mooie weer.
De streek staat bekend als de warmste plek in Canada (hoewel het er in de winter ook bijzonder koud kan zijn), waardoor het een uitzonderlijk goed gebied is voor wijnbouw.
Je kunt er op verschillende manier komen maar wij kiezen ervoor om via Princeton en Pentiction naar Vernon te rijden.

Dag 4 - Door naar Revelstoke, Revelstoke ligt aan de rand van de Columbia River en iets ten zuiden van de Revelstoke Dam.
Onderweg een bezoekje gebracht aan The last Spike, de locatie waar de 2 spoorwegen bij elkaar zijn gekomen (East meets West) en hier is de laatste nagel van de rails geslagen.
Iets verder kun je een bezoekje brengen aan de Grazy Creek Waterfalls

Bij Revelstoke, vind ik, ligt een van de mooiste parken maar niet overdreven bekend en daarom vaak wordt overgeslagen. Echt zonde!

Mount Revelstoke National Park heet het park en heeft slechts 1 weg het park in en er weer uit. Deze weg is 26 km lang een heet de Meadows of the Sky Parkway en brengt je naar het topje van het park, waarvan 9 wandelingen vertrekken van verschillende lengtes
Mount Revelstoke heeft veel variaties in zijn vegetatie: van oeroud regenwoud met ceder en pijnbomen tot toendra en alpenweiden.
Het park heeft 3 verschillende zones: Rainforest, Snowforest en Forest .

Het enige wat tegen kan zitten is dat late sneeuw de weg afsluit voor het laatste gedeelte.

Normaal gesproken is de weg geopend van half mei tot eind oktober maar de sneeuwval bepaald wanneer de weg weer dicht of opengaat.                                      
Dag 5 - Vandaag gaan we door naar Banff en zullen heel wat mooie stops kunnen maken onderweg.

NOTE: Onderweg verandert de tijdzone van Pacific Time naar Mountain Time dus verlies je vandaag een uur qua reistijd.

Door Revelstoke National Park kom je langs:

 • Skunk Cabbage Trail
 • Giant Cedar Trail

Beide zijn een korte wandeling waard.

De weg vervolgend kom je in Glacier National Park en hier kun je op Roger Pass een bezoek brengen aan het Discovery Centre.

Rogers Pass (hoogte 1330 m of 4360 ft) is een pas door de Selkirk Mountains van British Columbia en wordt gebruikt door de Canadian Pacific Railway en de Trans-Canada Highway. De pas werd ontdekt op 29 mei 1881, door Majoor Albert Bowman Rogers, een landmeter die werkte voor de Canadian Pacific Railway.

Rogers Pass ligt in het hart van Glacier National Park en is zeer populair als skigebied, kamperen, wandelen en bergbeklimmen sinds de regio in 1886 toegankelijk is geworden.
Na Roger Pass rol je vanzelf  Yoho National Park in, hier kun je vinden;

 • Natural Bridge
 • Emerald Lake
 • Takkawak Falls (wij hadden pech dat de weg gesloten was door sneeuw)
 • Spiral Mountain (3 tunnels door de berg gemaakt om de treinen een veilige rit naar beneden te waarborgen i.v.m. het grote hoogte verschil). Er komen treinen langs, alleen niet op een vast tijdschema dus kun je er rustig een uur voor niets staan.
 • Kicking Horse Pass

Na Kicking Horse Pass dalen we af naar Lake Louise gelegen in Banff National Park.

Onze eerste wijze les – altijd reserveren op sommige punten – het reisbureau had gezegd dat het niet nodig was maar vandaag dure les geleerd en daarom onze route behoorlijk moeten aanpassen.

1 kamer beschikbaar in Lake Louise en meteen ook de duurste van de hele vakantie en maar voor een nacht beschikbaar.

Dag 6 - Dus noodgedwongen vandaag voor 1 nacht naar Banff en ook hier in een van de duurste hotels omdat bijna alles vol zat. Banff is zeer populair bij de Japanse bevolking. Hier wordt zelfs Japans personeel aangesteld in de duurdere winkels. De hoofdstraat van Banff is gezellig en druk.

Vandaag op ontdekking in Banff. Eerst maar Sulpher Mountain, hier kun je met de gondel omhoog tot ver boven Banff. Vanaf het aankomst punt van de gondel kun je een trail volgen dat je nog hoger boven Banff brengt met een fantastisch uitzicht  

Na Sulphur Mountain naar Lake Minnewanka. Vlakbij waar de weg naar Lake Minnewanka begint is een Buffalo paddock. Bighorn Sheep gezien vlak bij het meer.  Op de terugweg naar Banff kom je nog langs Two Jack Lake en Johnson Lake. Om dit laatste meer kun je een mooie wandeling maken. Onderweg terug naar Banff nog herten gezien

 

Dag 7 - Van Banff via de Bow Valley Parkway naar Lake Louise.
Onze eerste stop was bij Johnston Canyon waar we de wandeling naar de lower en de upper falls hebben gemaakt. Absoluut de moeite waard.
Bij Lake Louise door gereden naar Moraine.
Bij Moraine Lake kun je veel wandelingen maken maar hier wordt ook regelmatig de boel afgesloten i.v.m. beren

Na Moraine Lake door naar Lake Louise en Chateau Lake Louise (gebouwd door de Canadian Railway en vernoemd naar de dochter van de Engelse koningin).

Bij Lake Louise kun je een hele leuke maar ook stevige wandeling maken naar het Lake Agnes TeaHouse. Pas op voor de Grey Jay and Blue Jay want die pikken zo de bananencake van je bordje

Overnachten doen we deze keer in Lake Louise in een mooie suite met grote huiskamer en keuken en zou dus geschikt zijn voor meerdere nachten. De accommodatie beschikt ook over bungalows maar dan wel zonder keukentje.

Dag 8 - Van Lake Louise gaan we naar Jasper via de Icefield Parkway, een van de mooiste wegen van de wereld en speciaal aangelegd om een hoop mensen aan het werk te houden.
Onder weg kan je de volgende stops maken

 • Bow Lake met de Nuhm Shai Lodge
 • Bow Summit en Peyto Lake een van de blauwste meren die je ooit zult zien.
 • Columbia Icefield and Icefield Centre. Hier kun je met een snowcat de Athabasca gletsjer op aan de voet van de Columbia Icefield. Deze excursie is absoluut een must maar kan wel een hele koude zijn. Het Columbia Icefield voedt 8 belangrijke gletsjers, waaronder:
 • Athabasca
 • Castleguard    
 • Columbia
 • Dome
 • Stutfield
 • Saskatchewan
 • Sunwapta Falls en
 • Athabasca Falls.

Na deze indrukwekkende rit gaan we in checken in een van de vele accommodaties die Jasper rijk is en hebben gekozen voor een cabin iets buiten Jasper aan de Icefields Parkway.

Dag 9 - Vandaag naar Mount Edith Cavell, een van de mooiste plekjes in de buurt van Jasper. Het ligt ongeveer 29 km buiten Jasper.  De weg ernaartoe is smal en slecht onderhouden, dat komt door de strenge winters. Mount Edith Cavell is vernoemd naar een Britse verpleegster uit de 1ste Wereldoorlog en is door Duitsers doodgeschoten voor verraad. Vanaf de parkeerplaats kun je naar de Cavell Meadows en de voet van Angel Glacier lopen. Het is hier heel rustig en dan hoor je de gletsjer kraken en afbreken.
Na Mount Edith Cavell kun je vlak bij Jasper met de Tramway naar Whistlers Mountain.    

Dag 10 - Maligne Lake staat op het programma voor vandaag. Het ligt 44 km van Jasper vandaan en is een mooie rit.
Onderweg gestopt bij Medicine Lake, vanaf hier naar Maligne Canyon, ligt de rivierbedding droog omdat het water er ondergronds stroomt.
Op de ruige hellingen van de bergen kun je als je geluk hebt grizzly beren zien.

Tip voor Maligne Lake:
Boottocht naar Spirit Eiland, eigenlijk is het geen eiland want het ligt nog steeds verbonden aan het vaste land maar vroeger zag je de verbinding niet.

Op de terugweg bezoeken we nog Maligne Canyon.  

Bij terugkomst doen we nog een paar boodschappen en bij het uitladen van de boodschappen loopt er op nog geen 50 meter een wolf achter ons langs. .
Nog nooit zoiets moois gezien en zo zeldzaam.

 

Dag 11 - Helaas zit ons verblijf in Jasper er weer op en gaan we door naar Clearwater.       
Met ons vertrek uit Jasper gaan we weer terug naar Pacific time dus hebben we vandaag een uur langer de tijd voor de rit.

Mount Robson is onze eerste stop. Mount Robson is de meest prominente berg in de Rocky Mountains en is met zijn 3.954m het hoogste punt van het Canadese gedeelte van de bergketen. De berg ligt volledig in het Mount Robson Provincial Park in British Columbia en maakt deel uit van de Rainbow Range. Mount Robson is de op drie na hoogste berg in Brits-Columbia na Mount Fairweather (4671 m), Mount Quincy Adams (4150m) en Mount Waddington (4019 m).

Clearwater, waar we 2 nachten zullen blijven, ligt op 40km afstand van ons eigenlijke doel voor morgen: Wells Gray Provincial Park.

Dag 12 - Je kunt in Wells Gray genoeg doen dus 2-3 nachten zijn makkelijk door te brengen. Waarvoor je naar Wells Gray PP gaat moet je natuurlijk helemaal zelf weten. Je kan er heen gaan omdat je graag beren wil spotten, of omdat je graag lange wandeltochten maakt of je altijd al op een meer hebt willen kajakken.

Bezienswaardigheden in het park zijn:

 • Helmcken Falls, de waterval heeft een hoogte van 141 m en ter bescherming van deze waterval is Wells Gray Provincial Park tot stand gekomen. Helmcken Falls is de op 4 na hoogste waterval in Canada
 • Dawsons Falls, 
 • Ray Farm/Mineral Springs. Bij Ray Farm staan nog wat oude vervallen gebouwen waar vroeger de familie Ray woonden en waar John en Alice Ray begraven zijn. In dezelfde wandeltocht kun je langs de Mineral Springs en Alice lake lopen

 • Bailey’s Chute al is hier in september minder aan dan in het najaar.  Eind augustus/ begin september kun je de zalm omhoog zien springen in de Clearwater Paardrijden kun je hier ook fantastisch 


Op de weg terug stoppen we nog bij Shade viewpoint en Spahats Falls, een erg mooie waterval.

Dag 13 - Vandaag een wat langere en uitdagende rit voor de boeg. We gaan naar Whistler maar nemen niet de reguliere weg. Via Kamploops, Lilloet en de Duffey Lake Road.

De route onderweg is redelijk droog en heeft een zeer aparte uitstraling.

De Duffey Lake Road is hier de uitdaging want een groot gedeelte van deze weg is nog niet geasfalteerd en alleen berijdbaar met 4wheel drive en zomers open. De Duffey Lake Road is onderdeel van een autoroute genaamd Coast Mountain Circle.

In Whistler zullen we 2 nachten blijven in een zogenaamde “Condo”.

Dag 14 - Hier zijn mooie lange wandelingen te maken en een ritje met de Peak 2 Peak Gondola is erg mooi.
Verder kun je hier zomer skiën, bungee jumpen, diverse soorten off-road adventures.
Wat rondgesnuffeld in Whistler en onze film rolletjes weg gebracht. We mochten ze na een paar uur alweer ophalen en we waren zo benieuwd.

Toppunt van naïviteit:
Op de weg terug uit het dorp kwamen we bij een bouwplaats en zien voor ons een bouwvakker van de ene kant naar de andere kant rennen en achter hem aan iets zwart. We dachten dat het een zwarte hond was maar bij nader inzien bleek dit een jonge zwarte beer te zijn. Hoe naïef kan je zijn!    

Dag 15 - Het zit erop onze allereerste vakantie in Canada en we hebben genoten maar geloof dat wat we allemaal hebben gezien nog niet echt is ingezonken.

Langs de kust rijden we richting Vancouver International Airport maar eerst maken we een stop bij de Capilano Suspension Bridge.

De Capilano Suspension Bridge is een van de beroemdste bezienswaardigheden van Vancouver. De brug hangt 70 meter boven de Capilano Rivier en is 137 meter lang.
In het park rond de brug kun je ook het Treetops Adventure doen. Dit is een boomtoppen pad, waar je op avontuurlijke wijze en hoog boven de grond een parcours over bruggen aflegt.
Ook kun je de Cliffwalk lopen, een 215 meter lang wandelpad langs de steile wanden van de Capilano Canyon. Het pad bestaat uit een serie bruggen, platforms en trappen.
Alhoewel de entreeprijs voor kinderen tot vijf jaar gratis is, betaal je als volwassene Can$ 39,95 maar het kaartje is wel de hele dag geldig.
Je moet hier geen last van hoogte vrees hebben

Van deze reis hebben we geleerd dat het allemaal veel te snel is gegaan en we te veel kilometers hebben gereden voor deze 2 weken.
Omdat we eenmaal thuis en bij het zien van de foto’s beseffen we pas wat we allemaal voor moois hebben gezien. Beren, herten en zelfs een wolf en een prachtige natuur.

We gaan zeker terug.

Mount Revelstoke, Meadows of the Sky Parkway

Roger Pass, Glacier NP

Sulpher Moutain View

Moraine Lake

Mount Edith Cavell , Jasper National Park